.

СТАТТІ МИХАЙЛА ГАФІЇ ТРАЙСТИ

marți, 6 martie 2012

Аурел Дан - чарівник марамороських зим





Зимовий пейсаж

художнику Аурелу Дану

по забутій стежині
від душі до церковці
на горбі
відроджувались предки
(потойбічне мовчання
хрестів
на засніжених вежах)

білизна
непорочних зим
підкорялася світлу,
спускаючись з неба
по мотузах дзвона
(терпіння і віра)

зледенілі сльози
на обличчі Селянина,
зими сумних церков,
ярмарок,
вулиці села,
свято,
ворота,
криниця-журавель
(чекаючи протікання
віку),
спогади

дзвони якраз повертались
до звуку.


«Поет наших зим», «Солдат живопису», «Пророк живопису», «Ангел-Хранитель марамороського села» – ось якими шляхетними титулами величають художника Аурела Дана особисті галузі культури та мистецтва Румунії. Хоча я не знавець живопису Аурела Дана, але, оцінюючи його роботи, я б порівняв його з «богом мистецтва», який не тільки творить на полотні нові світи, а й захищає та береже від забуття, обряди, традиції, старовину: високі марамороські ворота та церковці, які за звичаєм стоять на горбі села, славнозвісні ярмарки, вовняні килими, одяг, той призабутий звичай марамороського селянина (як українця так і волошина) йти як на ярмарок, так і до церкви, зодягнений врочисто в одяг створений його рукою – неоцінений шедевр народного мистецтва, навіть найвідоміші будинки моди не можуть створити одяг, який зміг би дорівнюватися до одягу марамороського селянина, тому Аурела Дана можна назвати покровителем марамороського села, проповідником «Євангелії» марамороської традиції.
Аурел Дан, член Спілки художників Румунії та Баямаської спілки художників, народився 6 лютого 1944 року, в селі Аспра на Мараморощині. Закінчив Клузський інститут мистецтв Йона Андреєску. Працював учителем, викладачем малювання і живопису, декоратором комерційної реклами і дизайнером. Малює фрески, творить в техніці зграфітто, різбить, ілюструє книги, малює картини в класичному, неокласичному, наративно-реалістичному,  гіперреалістичному та абстрактному стилях на історичні, етнологічні та фольклорні теми, хроніки, традиції тощо.
Перша виставка Аурела Дана відбулася у вересні 1966 року в місті Тиргу Лепуш.
Між 1979-2009 рр. створив понад 1800 картин які були виставлені в 40 виставках: в Бая-Маре, Сігеті, Вішеу-де-Сус, Бaя Спріє, Верхня Рона, Деж, Клуж-Напока, Сату-Маре, Брашов, Тиргу-Муреш, Тімішоара, Ясси, Утрехт (Нідерланди), Ауденарде, Брюсселі (Бельгія), та Бухаресті. Також брав участь в 48 виставках, колективних, або в якості гостя у Румунії і за кордоном: в містах: Кішінеу (Молдавія), Барі (Італія), Барселона (Іспанія), Утрехті (Нідерланди), Перемишль (Польща), Ужгород (Україна) , Париж, Тоурс, Елне, Колліур (Франція), Відень (Австрія), Будапешт, Дебрецен, Дьйор, Ньїредьгаза (Угорщина), Копенгаген (Данія). 
Багато з його картин знаходяться в музеях Румунії: в Бухаресті, Тульчі, Клуж-Напоці, Бая-Маре, Алба-Юлії, Сфенту-Ґеорґе, а також приватних колекціях в Румунії та 39 інших державах. 
Аурел Дан отримав 11 почесних грамот, 7 номінацій на нагороди в Румунії і за кордоном, 4 цінних призів і Головний приз «Артист року» в 2008 році за сприяння мистецтва стародавнього марамороського епосу і за його внесок у розвитку «Центру мистецтва» міста Бая-Маре.
Одружившись з верхньорівнянською вчителькою Іляною Опріш, Аурел Дан починає зображати в своїх картинах, вулиці, присілки, традиції та  обичаї села. Сліди художника залишуться череез віки у верхньорівняскому монастирі та каплиці. Його люблять і повжають всі, він також любить і поважає українців, про це свідчить і портрет Великого Кобзаря Тараса Шевченка, якого він намалював і подарував Союзу Українців Мараморощини.
Поки є такі люди, як Аурел Дан, нам нема чого боятися, що стежина до церковці на горбі заросне бур’яном.
Поки є такі люди, як Аурел Ден, ми завжди, повертаючись до батьківського порога, відчувати будем себе винними, перетворятимемось в ікони блудних синів, що цілуючи материнську руку, яка вишила сорочку, і рушник, і поблагословила у далеку дорогу.


З РОСИ І ВОДИ ВАМ, МАЕСТРО!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu